Postcoderoos

Home / Postcoderoos

De Postcoderoos regeling, ook wel ‘regeling verlaagd tarief’ genoemd, is bedoeld om de opwekking van lokaal en duurzame energie te stimuleren. Met deze regeling, die bestaat sinds 1 januari 2014 kunnen bewoners via een coöperatie collectief investeren in zonnepanelen op het ‘dak van een ander’.

Door de opgewekte zonnestroom te verkopen aan een energieleverancier en door gebruik te maken van een belastingkorting op de energienota (de regeling verlaagd tarief energiebelasting) wordt de investering terugverdiend.

Deze regeling wordt de Postcoderoos regeling genoemd omdat alleen huishoudens die in de nabijheid van het collectieve systeem wonen van de belastingkorting gebruik kunnen maken. Leden van de coöperatie kunnen vijftien jaar lang profiteren van de belastingkorting als ze in de zogenaamde postcoderoos wonen.

Dit zijn alle postcodes met dezelfde vier cijfers als het postcodegebied waarin de productie-installatie staat, plus de direct hieraan grenzende postcodes. Meer informatie over de regeling is te vinden op de Hier Opgewekt website.

Onderstaand als voorbeeld postcode 2902 met aangrenzende postcode nummers, deze vormen samen een Postcoderoos. Als de zonnestroom installatie in één van deze postcodenummers staan kunnen de bewoners van onderstaande postcodenummers gebruik maken van de regeling.
De installatie hoeft niet in het hart van de postcoderoos te staan, het mag ook in één van de ‘blaadjes’ staan.