Postcoderoos

De Postcoderoos regeling is bedoeld om de opwekking van lokaal opgewekte duurzame energie te stimuleren. Met deze regeling, die bestaat sinds 1 januari 2014 kunnen bewoners via een coöperatie collectief investeren in zonnepanelen op het ‘dak van een ander’.

Door de opgewekte zonnestroom te verkopen aan een energieleverancier en door gebruik te maken van subsidie van de overheid wordt de investering terugverdiend.

Deze regeling wordt de Postcoderoos regeling genoemd omdat alleen huishoudens die in de nabijheid van het collectieve systeem wonen mee kunnen doen door lid te worden van de coöperatie. Leden van de coöperatie kunnen vijftien jaar lang profiteren van de groene stroom als ze in de zogenaamde postcoderoos wonen.
Dit zijn alle postcodes met dezelfde vier cijfers als het postcodegebied waarin de productie-installatie staat, plus de direct hieraan grenzende postcodes. Per 1 januari 2021 is er een vernieuwde postcoderoos regeling van kracht. Meer informatie over de nieuwe regeling is te vinden op de website van Energie Samen.

Onderstaand als voorbeeld postcode 2902 met aangrenzende postcode nummers, deze vormen samen een Postcoderoos. Als de zonnestroom installatie in één van deze postcodenummers staat kunnen de bewoners van onderstaande postcodenummers gebruik maken van de regeling.
De installatie hoeft niet in het hart van de postcoderoos te staan, het mag ook in één van de ‘blaadjes’ staan.